Инспектори на МААЕ ще проверяват японска АЕЦ
Инспектори на МААЕ ще проверяват японска АЕЦ / снимка: BGNES

Група от шестима инспектори на Международната агенция за атомна енергия пристигнаха в Япония, за да извършат четиридневна инспекция на проблемната атомна електроцентрала "Кашивадзаки-Карива", предадоха световните агенции.

На 11 юли тази година след силно земетресение в близост до централата там бяха отчетени 60 инцидента, породени от труса. Сред по-значимите бяха изтичане на радиоактивна вода, пожар в трафопост към един от реакторите и изпускане на радиация в атмосферата. При тези инциденти радиационният фон не се повиши съществено.

В резултат на земетресението под един от реакторите попаднаха и 2000 тона вода, излели се от противопожарен резервоар на централата. Ръководството на обекта пък регистрира стотици щети, нанесени на АЕЦ-а в резултат на труса, отнел живота на 11 души и ранил 1000 души.

Инспекторите на МААЕ ще започнат проверката си в понеделник и ще я приключат в четвъртък. В петък те ще се срещнат в Токио с японски представители по ядрената безопасност. След като приключат визита си в Япония, инспекторите на МААЕ ще изготвят и доклад за състоянието на АЕЦ "Кашивадзаки-Карива".

Проблемната централа има седем реактора. Тя доставя електричество за токийския мегаполис, намиращ се на 250 км от нея. АЕЦ "Кашивадзаки-Карива" дава 7 процента от електроенергията, произвеждана от японската компания Tokyo Electric Power - Tepco, която експлоатира обекта и която е най-големият частен производител на електроенергия в света, припомнят агенциите.