Вкоренените културни вярвания са част от причината нежният пол да отказва да работи
Очакваше се разрастващата се икономика на Индия да доведе до повече жени, който работят активно, но в най-гъсто населената нация в света нищожното им участие продължава да представлява предизвикателство. Докато демографите се надяват, че огромното население в трудоспособна възраст на страната ще даде тласък на икономическото развитие, те казват, че жените трябва да бъдат включени в работния процес, за да се възползват от предимствата на растежа.  

Това разказва журналистът на Voice of America (VOA), Анджана Пасрича в своя репортаж от Ню Делхи.   

Иша Хана обичаше работата си в банка. Но тя напусна след 12 години работа в институцията, когато роди близнаци преди четири години, предаде VOA

„В банката работим от 09:00 ч. сутринта, а клиентите ти приемахме до шест. След шест оставаше много работа в институцията. Така в осем часа с децата се прибирахме у дома, беше много трудно за мен”, разказва жената. 

Случаят на Хана е често срещан в Индия, където независимо от тяхната икономическа класа, милиони жени или напускат работното си място, или изобщо не работят. 

 „Дойдох тук с надеждата да работя и да си изградя къща на село, но децата ми бяха малки и нямаше кой да ги гледа“. Това разказва Лийла Деви, майка, която е избрала да не работи, а да гледа децата си вкъщи.  

Очакваше се бързо развиващата се икономика на Индия да привлече повече жени в офиси и фабрики. Тяхното участие в бизнес средите е с около 30% по-ниско, отколкото в други големи икономики. 

Вкоренените културни вярвания са част от причината нежният пол да отказва да работи, съобщава VOA

„Независимо дали сте неграмотен или много грамотен, социалните норми в Индия диктуват, че ролята на жената е да бъде домакиня, да управлява дома, да се грижи за децата, да се грижи за възрастните хора, да се грижи за всеки, който не е добре или има нужда от подкрепа в семейството”, посочва Пунам Мутреджа, изпълнителен директор на Фондация за населението на Индия. 

Има и други предизвикателства, като високата безработица. Милиони жени от групи с по-ниски доходи се борят да си намерят работа. Някои от тях са дошли от селата с надеждата да намерят случайна работа, предава VOA

„Наистина е трудно да си намериш работа. Без доходи ми е много трудно да подсигуря семейството и децата си”, посочва Сангета Кумари, която е безработна към монета.  

Тези, които не са образовани, се сблъскват с повече препятствия, разказва Анджана Пасрича. 

„Ако си намеря работа, животът ми ще бъде добър. Цялото ми бъдеще зависи от това”, казва друга дама, която активно търси работодател.  

Премиерът на Индия, Нарендра Моди цитира приемането на неотдавнашен закон, запазващ една трета от местата в парламента и щатските законодателни органи за жени, предаде журналистът на VOA. Това беше ангажимент на неговото правителство за овластяване на жените, посочи Анджана Пасрича.     

Експертите казват, че това може да се случи само чрез промяна на нормите за пола и предоставяне на по-добро образование и обучение на жените, особено в огромните селски райони на страната, предава VOA.  

„Едно на всеки четири момичета се омъжва под 18-годишна възраст. Това убива нейните възможности за образование, развиване на умения и намиране на работа”, коментира изпълнителният директор на Фондация за населението на Индия.   

Докато страната с най-голямо население в света, се надява да извлече икономически дивидент от огромното си трудоспособно население от над 700 милиона, това може да не се случи, ако жените, обитаващи страната бъдат изоставени.
 
Voice of America (VOA)/vesti.bg