/ iStock
Над 3000 съдии и прокурори протестират днес в Румъния. Те се занимават само с неотложни дела или такива, в които участват непълнолетни. Първи преустанови своята дейност
Апелативният съд в Букурещ , който разглежда 22 процента от делата пред 15-те апелативни съдилища в Румъния.

Магистратите са възмутени, че могат да загубят привилегиите си заради планираната реформа на специалните пенсии. Тя трябва да бъде извършена, ако страната иска да получи пари за развитие от Европейската комисия, отбелязва Диджи24. 

По официални данни, цитирани от медията, в Румъния има над 5200 пенсионери от съдебната система, а средната пенсия е 21 000 леи (4200 евро). В момента държавата изплаща около 15 000 специални пенсии, една трета от които са на магистрати. 

Последният път, когато магистратите парализираха правосъдието, беше през февруари 2020 г., точно преди пандемията от КОВИД-19. Новата вълна на недоволство е провокирана от последната поправка в проектозакона относно специалните пенсии, по-точно 15% данъчно облагане на сумата, която надвишава размера на средната нетна заплата. Средната нетна заплата в Румъния е приблизително 4200 леи (845 евро) на месец, а средната заплата на съдия от Апелативен съд е четири пъти тази сума, плюс надбавки и обезщетения, пише сайтът Зиаре. 

Съдиите и прокурорите в Румъния могат да се пенсионират след 25 години стаж, независимо дали са навършили 60 години, а пенсията представлява 80% от брутната заплата, взета през последните месеци на дейност. Ако не са в пенсионна възраст, магистратите могат да загубят до 1% от пенсията за всяка недостигаща година.

Вчера министърът на правосъдието Алина Горгиу заяви, че уважава правото на свободно изразяване на магистратите, "но изхожда от предпоставката, че диалогът е решението за уреждане на всеки проблем на съдебната система, а не протестът". Тя твърди, че "принципът, че никоя пенсия не може да надвишава заплатата, е морален". 

По информация на Диджи24, следващият вторник предстои последното разглеждане на реформата на специалните пенсии в парламентарните комисии, а в сряда би трябвало да е окончателното гласуване. 
Мартина Ганчева/БТА