Гърция слага високоговорители по границата с Македония, бори слухове
Гърция слага високоговорители по границата с Македония, бори слухове / БГНЕС, архив

Гръцкото правителство съобщи, че ще постави високоговорители по границата с Македония, за да опита да убеди хилядите бежанци и мигранти там да игнорират слуховете, че балканският маршрут към Централна Европа ще бъде отворен отново, предаде Асошиейтед прес.

Над 15 000 души, или една трета от всички блокирани в Гърция мигранти, отказват да се преместят в пригодените от правителството убежища в страната и стоят на границата с Македония и на пристанището в Пирея, близо до Атина.

Гръцки неправителствени организации насочват бежанците към Македония

Говорителят на службата за координиране на миграционната политика Йоргос Кирицис заяви, че властите се мъчат да се преборят с фалшиви слухове в социалните медии, че границите може да бъдат отворени отново.

"Хората, които са под напрежение и живеят в трудни условия получават фалшиви съобщения..,когато хората са отчаяни, слуховете се разпространяват като горски пожар", каза Кирицис пред държавната телевизия. "Ние изпращаме екип преводачи (на границата) и ще бъдат поставени високоговорители, по които да се правят публични съобщения", каза той.

Борисов: На гръцката граница е критичната точка за мигрантския поток

Междувременно македонският парламент удължи до края на годината извънредното положение в районите, граничещи с Гърция и Сърбия, което позволява на армията да патрулира по границата.

През почивните дни гръцките въоръжени сили пригодиха нови убежища за мигранти на различни места в страната. Гърция се мъчи да приложи споразумението между ЕС и Турция, но това изисква разполагането на стотици европейски служители по миграция и други, за да се справят с работата.

Гърция слага високоговорители по границата с Македония бори слухове
netinfo
От 20 март, когато влезе в сила споразумението, до гръцките острови са достигнали над 2000 бежанци. Те са задържани и очакват депортиране. В понеделник протестите на островите Хиос и Лесбос продължиха, където мигрантите скандираха "искаме свобода". Демонстрациите се засилиха, когато министърът на обществения ред Никос Тоскас посети двата острова, отбелязва АП.

Гърция предупредила България и Македония за готвено нахлуване на мигранти

Тоскас каза, че броят на пристигащите мигранти в Гърция постоянно намалява от 20 март насам. "Ясно е, че Турция може да контролира ситуацията и го прави съгласно споразумението", каза Никос Тоскас. "Остава да видим през следващите дни дали това ще продължи", допълни той.

Източник: БТА