Гърция може да свика референдум за членството си в еврозоната
Гърция може да свика референдум за членството си в еврозоната / снимка: Reuters

Гърция може да организира референдум за членството си в еврозоната, на който избирателите да се произнесат дали Гърция трябва да се бори с дълговата криза вътре в еврозоната, или като се откаже от единната валута, посочва на уебсайта си англоезичният гръцки вестник "Катимерини", цитиран от Ройтерс.

Премиерът Георгиус Папандреу обмисля да свика референдум на фона на засилващ се натиск от всички страни заради настояванията на чуждестранните кредитори по бързо да се извършат бюджетни съкращения, и на организираните почти всекидневно масови улични протести на гражданите срещу строгите ограничения, отбелязва вестникът, позовавайки се на неназовани източници.

Депозиран в парламента проект, проправящ път към референдум, ще бъде обсъден в следващите дни, пише вестникът.

Преди Папандреу беше против всякакъв референдум, но сега смята, че подобен вот може да осигури нов мандат на социалистическото му правителство, за да продължи да осъществява плана за ограничения, подкрепян от чуждите кредитори на страната, посочва всекидневникът.

Говори се, че в кабинета има разделение, като няколко министри настояли на спешно съвещание в неделя за драстични действия, включително предсрочни избори, докато други искат да се избегне референдум или нови избори, допълва БТА.

Гърция се надява да сключи сделка с международните кредитори, така че да може получи планирания за октомври транш от 8 милиарда евро помощ, заяви висш представител на гръцкото финансово министрество, цитиран от Ройтерс.

Атмосферата беше по-добра, отколкото очаквахме, каза представителят на министерството по повод конферентния разговор между финансовия министър и членовете на т.нар. "тройка" - Международния валутен фонд, Европейския съюз и Европейската централна банка.

Близо сме до сделка и се надяваме тя да се сключи във вторник. Правителството ще направи съобщение най-вероятно в сряда след съвещание на кабинета. Дискусиите продължават, посочи източникът, пожелал анонимност.