Германската полиция издирва тунизиец за атаката в Берлин (СНИМКА)
Германската полиция издирва тунизиец за атаката в Берлин (СНИМКА) / БГНЕС

Германските власти потвърдиха медийните информации, че в разследването на атентата с камион в Берлин се издирва нов заподозрян - тунизиец, известен на полицията за връзките си със салафизма, предаде Франс прес.

"Има нов заподозрян, издирваме го", заяви вътрешният министър Томас де Мезиер. Той добави, че е издадена заповед за задържане, която важи не само в Германия, но и в цялото Шенгенско пространство.

Берлин след кървавата трагедия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Полицията е идентифицирала тунизиеца от документ за самоличност, намерен в камиона, с който бяха убити 12 души в понеделник вечерта на коледен базар в Берлин.

Според цитиран от Асошиейтед прес тунизийски източник издирваният тунизиец се казва Анис Амри. Източникът добави, че властите на Тунис искат допълнителна информация за хода на германското разследване.

Според в. "Зюддойче цайтунг" заподозреният е бил свързан с мрежата на водещ ислямистки идеолог, известен като Абу Уалаа. През този месец той се е укривал, твърди също вестникът. В. "Билд" твърди, че той се намира в Дюселдорф. Според версията на изданието очевидци са го забелязали в един от търговските центрове на града, към който са тръгнали полицаи.

Според депутата от Християнсоциалния съюз (ХСС) Щефан Майер става дума за тунизиец на възраст между 21 и 23 години, който разполагал с няколко самоличности и е свързан с ислямисти и салафисти.

Ислямска държава пое отговорност за терористичната атака с камиона в Берлин

Според Майер тунизиецът е влязъл в Германия през Италия по време на бежанската вълна, при която в Германия влязоха около 900 000 мигранти през 2015 и 300 000 през 2016 г.

"Следователно има връзка между бежанската криза и терористичната опасност", добави представителят на ХСС. Партията е съюзник на канцлерката Ангела Меркел в управлението, но я критикува от месеци за приема, който е оказала на бежанците, отбелязва АФП.

Меркел: Ще бъде отвратително, ако нападателят в Берлин е човек, получил защита от Германия (ВИДЕО)

Германската полиция е започнала да претърсва общежитие за мигранти в Западна Германия, където се смята, че е живеел издирваният тунизиец, предаде Ройтерс.

Според в. "Райнише пост" общежитие е в град Емерих на около 140 км северно от Кьолн и близо до границата с Холандия.

По-рано във връзка с атаката беше арестуван пакистански гражданин, пристигнал в Германия като бежанец, но той беше освободен вчера заради липса на доказателства, че именно той е извършителят.

Пуснаха пакистанеца, арестуван за атентата в Берлин, липсвали доказателства

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и италианският му колега пристигнаха на мястото на атентата в Берлин да почетат паметта на жертвите, предаде ДПА.

На кратък концерт берлинчани и бежанци пяха заедно в знак на солидарност и за да почетат паметта на жертвите от атентата в Берлин. Концертът се състоя близо до площада, където бе извършено нападението в понеделник вечер. В него участваха около 200 души. Бяха изпълнени песните "Shine a light", "We are the world" и "Silent night".

Източник: БТА, БГНЕС