„Фрийдъм хаус”: България демонстрира умора от реформите
„Фрийдъм хаус”: България демонстрира умора от реформите / снимкa: Sofia Photo Agency

Докладът на американската организация „Фрийдъм хаус” „Нации в преход 2008” поставя България на девето място по демократичност сред 29 държави от Източна Европа и Централна Азия. Докладът отчита рязко влошаване в богатите на петрол страни.

Тези заключения се отнасят главно за Русия, Азербайджан и Казахстан. В доклада се изтъкват все по-големи различия в нивото на демокрацията между държавите от Централна Европа и тези от бившия Съветски съюз, а на Балканите е настъпила „умора от реформите”, като се визират България и Румъния.

Първа по демократичност е Словения, последен е Туркменистан, а Румъния е десета. България не отбелязва напредък в сравнение с предишни години. Има незначителни успехи в борбата срещу корупцията, като повечето от тях се отчитат в борбата срещу корупцията на ниско ниво. Сред оценките е и тази, че зависимостта на българските медии от преки икономически и непреки политически интереси остава непроменена. За голям проблем се смята непрозрачността на собствеността на медиите, което не гарантира икономическа и политическа независимост. Съдържанието на повечето печатни и електронни медии е предимно комерсиално, което допринася за ниския интерес на публиката към политиката. И в този климат автоцензурата продължава да е голям проблем за журналисти и редактори.

В местните избори през октомври миналата година, според доклада, са били силно замесени бизнес-интереси, има подозрения за купуване на гласове. В заключение „Фрийдъм хаус” посочва, че 2008 година може да представлява голямо предизвикателство за усвояването на европейски фондове от България.