Френският президент изрази солидарност с Германия след нападението в Мюнхен
Френският президент изрази солидарност с Германия след нападението в Мюнхен / БГНЕС, архив

Френският президент Франсоа Оланд изрази солидарността и подкрепата на страната си към Германия след нападението в Мюнхен, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес и ДПА.

В телефонен разговор с канцлерката Ангела Меркел двамата лидери са се договорили "за необходимостта от още по-тясно сътрудничество срещу хората, които се стремят да сеят разделение и обстановка на терор".

Оланд е потвърдил подкрепата и солидарността на Франция към Германия. Двамата лидери са обсъдили "отблъскващите деяния, случили се през последните дни в двете страни и са се съгласили, че е необходимо още по-тясно сътрудничество срещу тези, които се стремят да разделят народите и да създадат обстановка на паника сред населението", се казва в изявлението на френското президентство.

Франция понесе множество терористични атаки през последните 19 месеца, включително на националния си празник 14 юли, когато 31-годишен пребиваващ във Франция тунизиец се вряза с камион сред празнуващи, убивайки 84 от тях и ранявайки 330, припомня ДПА.

Германската полиция заяви, че нападението в Мюнхен не е свързано с глобалния ислямистки тероризъм, но може да е било повлияно от масовото убийство в Норвегия преди точно пет години, когато крайнодесният екстремист Андерш Брайвик уби 77 души.

Френският външен министър Жан-Марк Еро също е разговарял с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Той е поднесъл съболезнованията си на семействата на жертвите и е уверил Щайнмайер, че в това ужасно изпитание Франция стои редом с Германия.

След заседание на френското правителство тази сутрин говорителят на кабинета Стефан льо Фол съобщи, че през лятото в страната ще има ежеседмични срещи по въпросите на сигурността.

Източник: БТА