Френският премиер предупреди за опасност от химическо или биологично оръжие
Френският премиер предупреди за опасност от химическо или биологично оръжие / БГНЕС

Във Франция може да бъдат извършени атентати с "химически или бактериологични оръжия", предупреди френският премиер Манюел Валс шест дни след атаките в Париж. В изказването си в парламента премиерът поиска удължаване на извънредното положение, предаде Франс прес.

"Повече от всякога" е време Франция да се включи в европейския регистър на пътуващите с въздушен транспорт, заяви още министър-председателят. "Ние сме във война!", подчерта той, като изтъкна, че става дума за "една нова война - външна и вътрешна, в която терорът е основна цел и основно оръжие".

Френският премиер: Трябва да се подготвим за нови атентати

Междувременно стана ясно, че френските служби за бърза помощ ще бъдат екипирани с противоотрова срещу евентуално нападение с химическо оръжие. Решението е било взето преди терористичните атаки в столицата Париж в петък, предаде ДПА, като се позова на френската армия.

Екипите на Бърза помощ ще бъдат оборудвани с атропин сулфат. Той се произвежда и се съхранява от френската армия. С него се лекуват военни, отровени от химически боен газ. Атропин сулфатът е противоотрова на нервнопаралитичните газове, като например зарин, използван от терористи в метрото на Токио през 1995 г.

Франция замисля и създаването на първата по рода си специална служба, която ще държи под око младите мюсюлмани с радикални възгледи. Младежите ще трябва да минават тестове, сочещи доколко са готови да се реинтегрират в обществото, информира Манюел Валс, цитиран от ТАСС. Той се обяви за строг контрол и върху всички, които се връщат във Франция след бойни действия в рамките на "т. нар. джихад".

САЩ: "Ислямска държава" произвежда и използва химически оръжия

Според френския премиер по данни на тайните служби за Сирия и Ирак са заминали 966 френски граждани. 142-ма са убити, 588 все още са в тези страни, а 247 са се върнали.

След връщане от различни "горещи точки" в Близкия изток или другаде всички "граждани на Франция и лица, живеещи във Франция", трябва да получат "официално разрешение" за това, заяви Валс. "Това е логично продължение на мерките от 2012 г., които забраняват лица, заподозрени в екстремистки възгледи, да напускат територията на Франция", обясни той.

Източник: БТА