Европейската комисия приветства преизбирането на Джорджо Наполитано
Европейската комисия приветства преизбирането на Джорджо Наполитано / снимка: Reuters, архив

Европейската комисия приветства преизбирането на Джорджо Наполитано за президент на Италия, предаде АФП, като се позова на комюнике на нейния председател Жозе Мануел Барозу.

„Вашето преизбиране стана факт в решителен за процеса на (европейска) интеграция момент, който изисква голямо спокойствие, смелост и предвидливост от страна на националните правителства и европейските институции”, отбелязва Барозу в своето поздравително послание до Джорджо Наполитано.

Той подчертава, че преизбирането на италианския президент, безпрецедентен случай в историята на Италианската република, „потвърждава успеха на вашия първи мандат, по време на който вие изпълнихте изцяло вашата институционална роля на гарант на националното единство и на човек, който допринася за международния престиж на страната ви”, допълва БТА.

Наполитано, който навършва 88 години в края на юни, прие всеобщото искане да остане на поста за втори мандат, въпреки напредналата си възраст, за да помогне за излизането на Италия от политическата безизходица, в която третата икономика в еврозоната изпадна след предсрочните парламентарни избори преди близо два месеца в условия на тежка икономическа криза.

В Италия пък лидерът на италианските левоцентристи, водеща политическа сила в страната след парламентарните избори, Пиер Луиджи Берсани подаде оставка след преизбирането на президента Джорджо Наполитано, предаде АП, като се позова на негов близък съратник.

Берсани обеща да се оттегли като председател на Демократическата партия след като мнозина нейни депутати не се подчиниха вчера на указанията му и не подкрепиха посочения от лидера на партията кандидат-президент Романо Проди. След като Наполитано бе преизбран днес за президент на Италия като компромисен вариант с цел излизане на Италия от политическата задънена улица, в която изпадна след парламентарните избори, които не излъчиха ясен победител, лидерът на ДП спази своето обещание. Заедно с Берсани е подало оставка и цялото ръководство на партията.

Берсани благодари на Наполитано, че е поел отговорността да се съгласи на безпрецедентен втори президентски мандат, въпреки напредналата си възраст, но предупреди, че политическите проблеми пред страната остават.