Евакуират семействата на български дипломати от Москва
Евакуират семействата на български дипломати от Москва / Reuters
Евакуират семействата на български дипломати от Москва
31790
Евакуират семействата на български дипломати от Москва
  • Евакуират семействата на български дипломати от Москва

Тази вечер ще пристигнат първите българи , евакуирани от посолството ни в Москва. Това потвърди за Дарик говорителят на външно министерство Весела Чернева. Към момента се евакуират онези съпруги и деца на дипломати от посолството ни в Москва, както и на възрастни хора, които са пожелали това. За сега 35 българи сред служителите в посолството са пожелали да се приберат в България.

17 души, ще пристигнат тази вечер в София с редовен полет на националния ни превозвач Bulgaria Air, който е изразил готовност да окаже необходимото съдействие, потвърди пред Дарик Весела Чернева:

„Очакваме утре и през следващите дни и останалите от онези, които желаят да се завърнат в България заради влошените условия и заради дима, особено за хора със заболявания, да се завърнат в България. Става дума за жени, деца и възрастни хора. Общата бройка на заявилите желание да се завърнат сред служителите ни в  посолството и техните семейства е около 35, но тя се променя с течение на времето. Ще следим и самата ситуация в Москва, за да можем в зависимост от това да реагираме". 

Посолствата на Полша, Австрия и Канада също съобщиха, че са изтеглили част от членовете на дипломатическия си персонал в Москва заради влошената обстановка вследствие на горските пожари в Подмосковието. Германия и САЩ посъветваха гражданите си да не пътуват до Русия.

Москва осъмна отново потънала в сив дим, а вчера количеството на вредни вещества в атмосферата надхвърли шест пъти допустимото равнище. Франция предостави самолет за борба с пожарите в Русия. Италия също осигури редица съоръжения за справяне с огнената стихия. Полша изпрати 155 пожарникари, Германия - 100 000 маски, маркучи, мотори и водни бомби. Отряд от 100 български пожарникари вчера се включи в гасенето на пожарите в Подмосковието, които обхващат вече близо 200 000 хектара. Войници прокопаха осемкилометров канал край град Саров, на близо 400 километра източно от Москва, за да предпазят от пожарите разположения там Федерален ядрен център.

Междувременно националният център за управление на кризисни ситуации в министерството на извънредните ситуации на Русия обяви, че за пръв път от две седмици е постигнато стабилизиране на обстановката с горските и торфените пожари в Московска област. През последното денонощие за пръв път броят на загасените пожари надвиши този на нововъзникващите, съобщиха от центъра.

Димът от горските пожари в района на руската столица отново създаде проблеми за въздушния транспорт. След като вчера близо 50 самолета не успяха да излетят от московските летища заради слабата видимост, тази сутрин близо 40 полета бяха отменени или пренасочени. Най-много полети са били задържани на летище „Домодедово" - 26 излитащи, а 10 пристигащи са били отклонени, съобщи руската федерална агенция „Росавиация". На „Внуково" са били отменени два излитащи и са били пренасочени три кацащи самолета. На „Шереметиево", третото летище на Москва, видимостта в момента е около 1 000 метра. Няма забавяне при излитащите и кацащите самолети. „Отклонените на самолетите към резервни летища е обусловено преди всичко от обезпечаването на безопасността на полетите и пасажерите," отбеляза представителят на „Росавиация".