ЕС призова Украйна да разследва побоя над Тимошенко
ЕС призова Украйна да разследва побоя над Тимошенко / снимка: Reuters, архив

Върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън призова властите в Украйна да разследват безпристрастно и цялостно случая, при който бившият украински премиер Юлия Тимошенко е била пребита при конвоирането й от килията до болница в Харков на 20 април. Това се посочва в изявление на говорителя на Аштън.

ЕС настоява украинските власти да осигурят необходимите медицински грижи за Тимошенко в подходящо (здравно или затворническо) заведение. Говорителят уточнява, че посланикът на ЕС в Киев е готов да отпътува незабавно за Харков, придружен от независими медицински експерти, но за това се очаква разрешение от правителството. Аштън призовава посланикът и лекарите да бъдат допуснати до Тимошенко в израз на политическата воля на местните власти за изясняване на ситуацията.

Аштън призовава също украинските власти да обезпечат безпрепятствените срещи на Тимошенко с нейната защита и със семейството й.

Междувременно германският президент Йоахим Гаук е отменил посещение в Украйна в знак на протест срещу отказа на Киев да позволи на опозиционната лидерка Юлия Тимошенко да замине на лечение в Германия, предаде Франс прес, цитирайки германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Според вестника Гаук е трябвало да участва в средата на май в среща на високо равнище на страните от Централна Европа, организирана в Ялта, но посолството на Украйна в Берлин е било уведомено, че Гаук е решил да не участва в срещата. Това е било съгласувано с канцлера Ангела Меркел, пише вестникът, позовавайки се на източници от президентството. Публикацията предстои да излезе.

Отказът на Гаук да замине за Украйна е свързан с безпокойството на Германия за съдбата на Тимошенко, която е в затвора и която на 20 април започна гладна стачка, за да протестира срещу репресиите, на които е подложена. Бившият премиер на Украйна твърди, че е била бита при прехвърлянето й неотдавна от затвора в болницата, предава БТА. Германският външен министър Гидо Вестервеле и други германски политици вече изразиха безпокойство от ситуацията около Тимошенко, както и като цяло от спазването на правата на човека в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Тимошенко страда от болки в гърба. Тя бе прегледана неотдавна от германски лекари. Украинските власти поканиха германски медици отново да посетят Тимошенко, но Берлин предпочита да й бъде позволено да се лекува в Германия.

Бившата премиерка е з затвора от август миналата година, осъдена е на седем години затвор за злоупотреба с власт. Тимошенко твърди, че процесът срещу нея е бил чисто политически и обвинява бившия си съюзник от времето на Оранжевата революцията, сегашния президент Виктор Янукович, че се стреми към лично отмъщение.