Ердоган е разочарован от изказвания на претенденти за Белия дом
Ердоган е разочарован от изказвания на претенденти за Белия дом / БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази разочарование, че някои американски политици, участващи в надпреварата за президент на САЩ, са направили остри изявления против мюсюлманите по време на кампанията, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Разочарован съм от изказванията на някои кандидати за президент на САЩ, които смятат, че мюсюлманите са терористи", каза Ердоган при откриването на финансирана от Турция джамия и религиозен комплекс в щата Мериленд близо до столицата Вашингтон.

Обама бил смутен от управлението на Ердоган

Милиардерът Доналд Тръмп, който в момента е фаворит за получаване на номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент, е заявявал, че мюсюлманите са сериозен проблем за сигурността на САЩ, поради което трябва временно да се затворят границите на САЩ за мюсюлмани.

Съперникът му, сенаторът от Тексас Тед Круз пък призова да се упълномощи полицията да патрулира в квартали с преобладаващо мюсюлманско население, за да се избегне радикализация на местните жители.

US външнополитически експерти с критично писмо до Ердоган

Ердоган заяви още, че неотдавнашните терористични нападения в Брюксел и Париж бледнеят в сравнение с това, което Турция е преживяла като мишена на атентати.