US външнополитически експерти с критично писмо до Ердоган
US външнополитически експерти с критично писмо до Ердоган / БГНЕС, архив

Група американски специалисти по външна политика написаха открито писмо до президента на Турция Реджеп Ердоган.

В него те изразяват своето безпокойство от развитието на събитията в Турция. Под писмото стоят 45 подписа, включително на бившите посланици на САЩ в Турция Морт Абрамовиц и Ерик Еделман, бившите сенатори Джоузеф Либерман и Чък Роб. То е разпространено от Център за двупартийна политика във Вашингтон.

Турция привика германския посланик заради сатирична песен за Ердоган

В писмото се казва, че в недалечно минало САЩ са разчитали за превръщането на Турция в "енергична и стабилна демокрация и все по-силен и дееспособен съюзник" на Вашингтон. Сред причините за безпокойство авторите са посочили арестите на повече от хиляда души, обвинени в оскърбление на честта и достойнството на Ердоган, казването на административен натиск върху стотици специалисти, преследването на независими медии и журналисти.

Затвор заплашва турска футболна звезда заради обида към Ердоган

Всичко това според подписалите се под писмото поставя под съмнение антитерористичната политика на правителството в Анкара. Те считат, че това показва стремеж към засилване на личната власт чрез промяна на конституцията, което предизвиква недоволство не само у опозицията, но и сред членовете на партията на самия Ердоган. Струва ли си да се сдобиете с пълновластно президентство, ако това носи риск от разкол в страната, се пита в писмото.

Турчин съди съпругата си за обида към Ердоган

То се изпраща малко преди посещението на Ердоган във Вашингтон, по време на което той има насрочени официални срещи с вицепрезидента и държавния секретар на САЩ и евентуално неформален разговор с Барак Обама, който наскоро нарече управлението му провалено и авторитарно.