Епидемията от ебола в Западна Африка излиза от контрол, каза Обама
Епидемията от ебола в Западна Африка излиза от контрол, каза Обама / снимка: Guliver/Getty Images

Епидемията от ебола в Западна Африка излиза от контрол, каза президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от световните агенции. Обама призова международната общност да действа по-бързо и да направи повече за ограничаване на разпространението на смъртоносната болест.

"Това е суровата истина. В Западна Африка сега има епидемия от ебола, каквато не сме виждали по-рано. Тя излиза от контрол, става все по-лошо", каза президентът след среща с водещи представители на американските здравни власти. Държавният глава обяви новите мерки на САЩ срещу епидемията при посещение в Центъра за контрол и превенция на заразните болести в Атланта.

Сега има безпрецедентна епидемия, която застрашава глобалната сигурност и излиза от контрол, подчерта президентът. Обама оцени като "крайно ниски" вероятността болестта да достигне САЩ.

Засилените мерки на САЩ, които бяха поставени под натиск от регионални лидери и международни организации да заемат водеща роля в борбата с вируса, включват изпращане на 3000 военни в региона, включително лекари и санитари, които ще лекуват и провеждат обучения, инженери, които да подпомагат строителството на клиники и експерти по логистика, които да помагат за транспорта на пациентите.

Военнослужещите няма да се грижат пряко за заразени с ебола, уточни говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест. Голяма част от тях ще бъдат настанени във временна база в Сенегал, а други - в Либерия. Те ще построят заедно с местните власти 17 клиники с по 100 легла за пациенти, заразени с ебола, в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне, допълва ДПА.

Обама обяви също така, че генерал Дарил Уилямс, ръководещ американските войски в Африка, ще оглави военния команден център в Либерия.

В същото време Австралия обяви, че незабавно ще предостави допълнителни 7 млн. австралийски долара (6,4 млн. долара) за подпомагане на международните усилия за борба с епидемията от ебола в Западна Африка, предаде АП. Страната вече се ангажира да предостави 1 млн. австралийски долара.

Новите средства включват 2 млн. австралийски долара, поискани от Великобритания за финансиране на медицински услуги в Сиера Леоне. Други 2,5 млн. австралийски долара ще бъдат за консолидирания регионален отговор на Световната здравна организация (СЗО), а още 2,5 млн. австралийски долара - на организацията „Лекари без граници”.

Източник: БТА