Дебатът за имигрантите в UK се превръща в истерия
Дебатът за имигрантите в UK се превръща в истерия / netinfo

Дебатът за свободния достъп на българи и румънци до пазара на труда във Великобритания се превръща в "истерия", твърди "Индипендънт". В статия под заглавие "Лъжи, проклети лъжи и имиграция" изданието цитира водещи британски мозъчни тръстове, според които дебатът по въпроса се превръща в "истерия".

Вестникът се спира на изявленията на правителството, че Великобритания тепърва ще решава дали на работници от двете източноевропейски държави да бъде отказан свободен достъп до трудовия пазар в страната.

"Индипендънт" припомня за плашещите заглавия в медиите и за изявленията на политици, според които имигрантите ще препълнят британските болници и училища, ще намалят заплатите в строителния бранш и ще доведат до увеличаване на престъпността и дори до нова СПИН-епидемия.

Според вестника, който се позовава на експерти, някои противници на политиката на "отворени врати" базират аргументите си на невежество и предразсъдъци. Ежедневникът цитира бившия генерален директор на Конфедерацията на британската промишленост сър Дигби Джоунс, според който полските имигранти например са допринесли значително за развитието на британската икономика след присъединяването на страната им към ЕС.