Чък Хейгъл: Пацифистът, който ще оглави американската военна политика
Чък Хейгъл: Пацифистът, който ще оглави американската военна политика / снимки: Reuters
Чък Хейгъл: Пацифистът, който ще оглави американската военна политика
61013
Чък Хейгъл: Пацифистът, който ще оглави американската военна политика
  • Чък Хейгъл: Пацифистът, който ще оглави американската военна политика

Как се назначава министър в САЩ? Номинираният за военен министър Чък Хейгъл - републикански сенатор от щата Небраска и ветеран от Виетнамската война - ще се изправи днес пред американския сенат. Преди това Хейгъл е попълнил подробен въпросник от 112 страници отнасящ се до позицията му на по повече от 100 въпроса свързани с националната сигурност. „Разпитът” на вероятния бъдещ шеф на Пентагона се очаква да е изключително интензивен, тъй като сенаторът е известен с хладното си отношение към Израел и острите си критики към 8-годишната администрация на Джордж Буш-младши, въпреки своята принадлежност към традиционно консервативната републиканската партия. Явяването му пред сенатската Комисия за въоръжените сили все пак ще бъде и възможност за енигматичния политик да отговори на многото си критици.

Мирогледът на Чък Хейгъл е силно повлиян от двугодишното му преживяване във Виетнам заедно с брат си Том, с когото са се сражавали рамо до рамо. Той е пострадал тежко от противопехотна мина в този конфликт, по време на който е спасил живота на брат си, след което брат му е спасил неговия.

„Тогава си казах - „Ако изляза жив от тази ситуация, ще вложа всички усилия от себе си, така че войната да остане последния възможен избор, до който нашата нация ще се наложи да прибяга в бъдеще. Защото ужасът, болката и страданието, са твърде големи”, споделя той.

Независимото мислене на Хейгъл е създавало много проблеми за сенатора, и за по-малко от месец политическите му врагове, като например групата „Американци за силна отбрана” са похарчили повече от 120 000 долара за кампании противопоставящи се на номинацията му.

Вторият мандат на президента Обама ще бъде първият в модерната история на Америка, в който цели двама министри в администрацията ще бъдат военни ветерани -другият е бившият кандидат за президент и демократичен сенатор от Масачузетс Джон Кери, потвърден за наследник на Хилари Клинтън като държавен секретар.

Чък Хейгъл Пацифистът който ще оглави американската военна политика
netinfo

Неочаквана е ситуацията, в която основните противници на номинацията на Хейгъл са точно съпартийците му от Републиканската партия, сред които е и сенатора от Аризона Джон Макейн - също ветеран от Виетнам. През последните години, Хейгъл се е противопоставял на повишаването на броя на войските в Ирак по време на администрацията на Буш през 2007-а, както и на повишаването на броя им в Афганистан, наредено от Барак Обама през 2009-а.

През годините Хейгъл събира много критики поради твърдата си позиция по отношение на външната политика на Израел. През 2006 г., той критикува Буш за начина, по който президента реагира на войната между Израел и Ливан. „Това отвратителното клане трябва да спре и от двете страни”, казва тогава Хейгъл. „Тази лудост трябва да приключи. Да, отношенията ни с Израел са специални и исторически, но те не могат да бъдат за сметка на добрите ни отношения с арабските и мюсюлманските страни. Това е една безотговорна и погрешна позиция””, допълва той.