Британските власти знаели за контакти на нигерийския атентатор с екстремисти
Британските власти знаели за контакти на нигерийския атентатор с екстремисти / cнимка: Reuters

Британските служби за сигурност са знаели още преди три години, че атентаторът, който се опита да взриви самолет на "Нортуест еърлайнс" на 25 декември, е поддържал контакти с ислямистки екстремисти във Великобритания, съобщи Ройтерс, цитирайки публикация в британския вестник "Сънди таймс".

Нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб, който се опита да се самовзриви в самолет на американската авиокомпания малко преди кацането му в Детройт, е следвал в Лондон между 2005 и 2008 г. При престоя си в британската столица Абдулмуталаб е контактувал с екстремисти, които били под наблюдението на британските разузнавателни служби МИ-5, пише изданието, позовавайки се на служители от службите за борба с тероризма.

Тази информация обаче не е била предоставена на американските служби, което повдига въпроси относно пропуските в областта на разузнаването преди атентата, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Британски официални представители едва сега са предоставили досието на атентатора на американските си колеги. Досието съдържа данни за нееднократните му контакти с лица, следени от МИ-5.

Служители от британските разузнавателни служби защитиха решението си да не идентифицират Абдулмуталаб като възможен риск за сигурността с аргумента, че той е бил един от многото младежи, общуващи с екстремисти, за които обаче се е смятало, че не са замесени в терористична дейност.

Междувременно Великобритания и САЩ са се договорили да подпомогнат борбата срещу тероризма в Йемен и Сомалия след неуспешния атентат на 25 декември в самолет на американска авиокомпания, съобщи днес британското правителство, цитирано от световните агенции.

Мерките по-конкретно включват финансирането на антитерористичен полицейски отряд в Йемен, както и по-интензивна подкрепа за операциите на йеменската брегова охрана, съобщава АП. Лондон и Вашингтон са се консултирали с йеменските власти във връзка с плановете си, се посочва още в съобщението.