/ БГНЕС
Британският външен министър Борис Джонсън заяви днес, че най-вероятно самият руски президент Владимир Путин е взел решението да се използва невротоксин с военно предназначение при нападението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс.

Какво представлява веществото, с което е отровен Скрипал?
Нямаме нищо против самите руснаци. Няма да има русофобия в резултат на случващото се. Конфликтът ни е с Кремъл на Путин и с решението на президента - а според нас то най-вероятно е негово - да нареди използването на нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората световна война насам, каза Джонсън.

Скандално изявление: Проговори създател на веществото, с което бе отворен Скрипал

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече обвиненията на Лондон към руския държавен глава "непростимо нарушение на дипломатическия етикет", посочва ТАСС.

Версия: „Новичок“ бил поставен в багажа на дъщерята на Скрипал

Ние вече нееднократно заявихме на различни равнища, че Русия няма никакво отношение към тази история. Всяка препратка или споменаване на нашия президент в тази връзка не е нищо друго освен шокиращо и непростимо нарушение на дипломатическите правила на приличие, каза Песков, помолен да коментира изявлението на Борис Джонсън.

Вижте още по темата:

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал

Лондон замразява двустранните контакти с Москва, гони руски дипломати

САЩ са имали достъп до газа "Новичок", твърди руски депутат

Москва готви ответни мерки, след като Лондон изгони руските дипломати

Москва отрича да е свързана със случилото се с бившия руски разузнавач

Франция: Русия е отговорна за атаката срещу Скрипал, ще вземем мерки
БТА