Блумбърг: ГЕРБ оспорва вота, защото няма мнозинство
Блумбърг: ГЕРБ оспорва вота, защото няма мнозинство / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Бившата управляваща партия ГЕРБ на Бойко Борисов обжалва резултатите от изборите в деня на свикването на новия парламент, след като не получи необходимото мнозинство за съставяне на кабинет в резултат на изборите, провели се на 12 май, пише Блумбърг.

Президентът Росен Плевнелиев ще започне консултации с четирите парламентарно представени партии на 23 май и ще помоли Борисов да състави правителство. Той заяви това при откриването на новия парламент днес. ГЕРБ иска от Конституционния съд да анулира изборите, защото техните политически съперници ги обвиниха в изборни измами ден преди вота, продължава с коментара изданието.

"Въпреки че спечелихме, ние ще оспорваме изборите, защото победата ни не може да се базира на нарушението на закона", каза Борисов пред депутатите. "Ние продължаваме да бъдем първата политическа сила след четиригодишно управление в условията на тежка икономическа криза", добави той.

Ето още от коментара на Блумбърг:

България, най-бедната държава-членка на ЕС, се бори да излезе от политическата криза, която стартира с протести срещу строгата фискална политика, довели до падането на правителството на Борисов през февруари. За разлика от своите съседи в региона, България се спасява от световната финансова криза без чуждестранна помощ.

"Ние се намираме в икономическа, социална, политическа и парламентарна криза", каза Плевнелиев. "Надявам се парламентът скоро да одобри правителството от компетентни фигури с ясна програма", добави той.

Той призова парламента да приеме документ, който очертава приоритетите си през следващите четири години, които включват либерализиране на енергийния пазар, насърчаване на инвестициите, заетостта и икономиката, както и запазването на макроикономическата стабилност.

Нови избори

ГЕРБ спечели 97 места, което е по-малко от необходимите 121 депутати за мнозинство в 240-местния парламент. Борисов заяви, че ще се опита да състави кабинет на малцинството, докато тече обжалването.

Неговият заместник, бившият вътрешен министър в неговия кабинет Цветан Цветанов, днес се отказа от своя парламентарен имунитет, за да позволи да се разследва неговото предполагаемо участие в подслушване на разговор между Борисов, софийския градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, в което те се опитват да променят хода на разследване срещу земеделския министър.

Записът изтече в медиите през април. Кокинов подаде оставка на 27 април, ден след като текстът на записите беше публикуван.

"Изпратих писменото си съгласие за отказ от имунитета си", каза Цветанов. "Ще сътруднича изцяло на властите", добави той.

Планът на социалистите

Българската социалистическа партия, която разполага с 84 места, ще бъде помолена да сформира кабинет, ако ГЕРБ се провали.

Социалистите и ДПС, с техните 36 места, са заявили, че са готови да се съставят коалиция, а от радикалната националистическа партия Атака заявиха, че няма да подкрепят нито едно правителство. ДПС изключи коалиция с ГЕРБ.

Социалистите предложиха бившия финансов министър Пламен Орешарски като премиер и изработиха програма, поставяща си за цел стимулирането на икономическия растеж и търсенето, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Планът включва възстановяване на данък върху добавената стойност на фирмите при прогнозни разходи от 350 млн. лв. (230 милиона щатски долара) и изплащането на около 100 милиона лева дължими за обществени поръчки на бизнеса, каза още Станишев. Увеличаването на социалните помощи за бедните и семействата с малки деца, което ще изискват общо 7 милиона лева, също е част от плана. (Блумбърг)