Бин Ладен бил забранил пушенето в своето скривалище
Бин Ладен бил забранил пушенето в своето скривалище / снимка: Reuters, архив

Осама бин Ладен забранил да се пуши в имението в пакистанския град Аботабад, където се укривал, твърдят местни жители, цитирани от британския в. "Дейли телеграф".

Широко известната омраза на Бин Ладен към упадъчния западен начин на живот явно се проявявала и към тютюнопушенето като един от пороците на Запада.

Съдържатели на магазини, където двама от най-приближените хора на терориста пазарували за семейство Бин Ладен, казаха, че съратниците му редовно си купували една-две цигари и веднага ги изпушвали, защото в имението не можело да се пуши, предаде БТА. Очевидната забрана била в съответствие с разпоредбите на талибаните, които определят пушенето на тютюн като "харам", т.е. забранено от исляма, за разлика от смъркането на емфие, което според тях е позволено, отбелязва изданието.

Аршад Хан, описван като "дебел", но учтив и приятелски настроен мъж на около 35 години, и по-малкия му брат Тарик редовно посещавали няколко магазина недалеч от къщата, където се укривал Бин Ладен, за да напазаруват яйца, сол, мляко и сладкиши.

Предполага се, че двамата братя са били убити заедно с Бин Ладен при американската операция в понеделник. Смята се, че Аршад е бил довереният куриер, по чиито следи САЩ са открили скривалището на лидера на "Ал Кайда", посочва "Дейли телеграф".