Безредиците в Гърция постепенно утихват
Безредиците в Гърция постепенно утихват / снимки: БГНЕС
Продължилите два дни размирици в гръцката столица Атина постепенно започнаха да утихват.

Размириците в Гърция започнаха в събота вечерта, когато полицай простреля смъртоносно 16-годишния Андреас Григоропулос в централния атински квартал „Екзархия”, средище на крайната левица. Жертвата бе част от група от около 30 младежи, които хвърляха камъни и бомбички срещу полицейски патрул. Двамата полицаи, които били в патрулната кола, слезли от нея, за да отблъснат младежите, единият стрелял и убил момчето.

Освен Атина и Солун вълната от протести през уикенда бързо обхвана и градовете Патрас, Комотини и Янина, както и град Хания на остров Крит. Въпреки повдигнатите обвинения срещу двамата полицаи, които се смята, че са замесени в убийството на 16-годишното момче, безредиците продължиха и тази нощ, отбелязва ДПА.

Стотици студенти, участвали в протестите, потърсиха убежище в Политехническия и в Икономическия университет. Рано тази сутрин близо 150 младежи, които са били в Политехническия университет, продължиха да водят битка пред сградата срещу полицията, по която хвърляха камъни и запалителни бомби. Полицията използвала сълзотворен газ срещу протестиращите.

Гръцките телевизии съобщиха, че през нощта е била подпалена книжарница близо до университета. В района на инцидента са изпратени пожарни коли. Гръцкият премиер Костас Караманлис обеща пълно разследване на събитията, довели до смъртта на тийнейджъра.

Късно снощи той свика извънредно заседание с участието на министъра на вътрешните работи в усилията за намиране на решение на проблема, информира ДПА.

Ройтерс отбелязва, че въпреки призивите на правителството за спокойствие, левите демонстранти и анархистите продължават битките с полицията заради убийството на 16-годишния тийнейджър.

При сблъсъците между полиция и демонстранти, възникнали след убийството от полицай на 15-годишно момче, са ранени 25 души. Двамата полицаи, участвали в инцидента с убитото момче, ще се явят в съда в сряда, а днес ще бъде извършена експертиза, която трябва да установи точната причина за смъртта на момчето.