Безредиците в Атина утихват
Безредиците в Атина утихват / снимка: БГНЕС
Насилието, предизвикано от развилнелите се младежи в Атина, намалява. Безредиците, преминали във вандализъм, избухнаха, след като в събота при разгонване на група младежи, нападнали полицейски патрул, 15-годишно момче загина от полицейски куршум.

Говорител на полицията в Атина съобщи, че 89 души са арестувани за нападения срещу полицаи, вандализъм и плячкосване на магазини. Още 79 са задържани, за да бъдат разпитани за безредиците, в които са ранени 12 полицаи.

Гръцкият министър на вътрешните работи Прокопис Павлопулос защити работата на силите на реда в момент, когато в центъра на Атина вилнеят вандали, които чупят, палят и обират магазини.

"Полицията е на място и прави всичко необходимо, за да защитава човешкия живот и собственост", заяви министърът след закрито заседание на кабинета, продължило два часа. "Държавният апарат е защитавал повече неща от тези, които са били заплашени, той е тук, за да защитава човешкия живот и всичко останало след това, без да нарушава демокрацията", наблегна Павлопулос.

Той все пак каза и още: "Не съм удовлетворен и се извинявам на обществото", по повод провала на силите на реда да се справят с продължаващото насилие в Атина, Солун и други градове на страната.

Това са най-тежките улични вълнения в Гърция от няколко десетки години. Разбити са десетки магазини и банки. Изпочупени са прозорците дори на луксозни хотели. Противожарната служба съобщи, че в централната част на Атина вчера е имало над 200 пожара.