Берлускони подаде оставка след 17 години власт
Берлускони подаде оставка след 17 години власт / снимки: Reuters

Италианският премиер Силвио Берлускони връчи на президента Джорджо Наполитано оставката си, съобщи Би Би Си. Държавният глава я е приел и се очаква да назначи Марио Монти на поста. Дворецът Куиринал, резиденция на държавния глава, бе обкръжен от тълпа, готова да празнува оставката на премиера.

Берлускони свика за последен път заседание на кабинета преди очакваната му оставка, съобщи АП. Той се срещна с министрите си, след като Долната камара на парламента прие исканите от Европа икономически реформи. Сенатът ги одобри, поставяйки началото на края на 17-годишната политическа кариера на Берлускони.

Хиляди демонстранти се събраха на различни места в Рим, скандирайки „Оставка, оставка!” и размахвайки италиански знамена, съобщи АФП. Някои носеха плакати с текстове като „Бай-бай, Силвио!” или просто „Най-сетне!” Някои стояха пред двореца Киджи, седалище на правителството, други - пред Монтекиторио до Камарата на депутатите, трети предпочетоха двореца Квиринал, седалище на президентството, или личната резиденция на премиера Палацо Грациоли.

На излизане от заседанието на правителството Берлускони заяви, че е дълбоко огорчен от освиркванията, които го посрещнаха при публичното му появяване след заседанието, предаде АФП. „Това ми причини много болка”, казал той на няколко членове на ръководството на неговата партия, събрали се в личната му резиденция.

Берлускони подаде оставка след 17 години власт
netinfo

Пред Квиринал оркестър и хор изнесоха импровизиран миниконцерт, изпълнявайки „Алелуя” на Хендел. „Тук сме, защото сме много щастливи, че Берлускони най-сетне се маха! Чао, отивай си у дома и повече не се връщай!”, викаше един от участниците.

Лидерът на Виолетовия народ, опозиционното движение срещу Берлускони, зародило се в интернет - Джанфранко Маша, беше сред демонстрантите пред двореца Киджи. Той каза за Берлускони: „Сега той е съвсем сам, наистина сам, изоставен от своите, но ние решихме да не го оставим и да го последваме до резиденцията му, като излезе, после до президентството, за да сме сигурни, че ще подаде оставка”. „Ще му направим малък кортеж, това ще бъде като бунга-бунга за нас”, пошегува се той.

Пред Палацо Грациоли се събраха привърженици на Берлускони. „Той е уникален, неповторим, няма равен на него”, каза 25-годишен работник. Чувстваме се като сираци, заяви 54-годишна домакиня.

Берлускони подаде оставка след 17 години власт
netinfo

Уважаваният бивш еврокомисар Марио Монти остава най-вероятният избор за премиерския пост, макар че съюзниците на Берлускони остават разединени по въпроса дали да го подкрепят. Тяхната опозиция вероятно няма да разколебае президента Джорджо Наполитано да възложи на Монти да състави временно правителство, след като Берлускони подаде оставка, но сигурно ще направи задачата на Монти по-трудна.

Наполитано призова депутатите да поставят интересите на страната над краткосрочните локални интереси - косвен апел към партията на Берлускони и неговия съюзник Северната лига да работят с новото правителство. Всички политически сили трябва да действат с чувство за отговорност, каза президентът.

Берлускони подаде оставка след 17 години власт
netinfo

По-рано през деня Берлускони обядва с Монти - ясен знак, че политическият преход вече е в ход. Макар че членове на неговата коалиция и евроскептичната Северна лига остават против номинацията на Монти, някои депутати намекнаха, че те може да подкрепят негов служебен кабинет за няколко месеца, за да приложи исканите от ЕС реформи, преди да се произведат избори в началото на 2012 г., отбелязва БТА.

Берлускони подаде оставка след 17 години власт
netinfo

Оставката на Берлускони бе очаквана, след като Камарата на депутатите с 380 срещу 26 гласа и двама въздържали се одобри икономическите реформи. Берлускони застана прав, докато депутатите го аплодираха след вота, но отвън пред седалището на правителството стотици хора се събраха, за да станат свидетели на последните му часове. „Най-сетне”, гласеше един от плакатите в тълпата. На друг пишеше „Грацие, Наполитано”.

Силвио Берлускони е най-дълго управлявалият премиер след Втората световна война. Той доминираше в политиката на Италия в продължение на 17 години.