Асандж: Не съм насърчавал никого да изнася секретна информация
Асандж: Не съм насърчавал никого да изнася секретна информация / снимки: Reuters, архив

Създателят на Уикилийкс Джулиан Асандж още веднъж заяви, че не е направил нищо лошо, като е разпространил тайни американски документи и подчерта, че той не е искал от никого да изнася класифицираната информация, предаде АП.  В интервю за американската телевизия Си Би Ес, което ще бъде излъчено в неделя в програмата „60 минути”, Асандж отрича да е насърчавал когото и да било да изнася тайни американски военни или дипломатически материали.

Изявлението на Асандж е реакция на започнало в САЩ разследване как Уикилийкс са се сдобили с документите. Разследването е за действия, за които се носи наказателна отговорност. Според Асандж това е тормоз.

Федерални прокурори в САЩ са поискали подробни сведения за акаунтите в Туитър на Асандж и на  американския военнослужещ Брадли Манинг, за когото се подозира, че като анализатор в разузнаването, е предоставил на Уикилийкс класифицирана информация. Главният прокурор Ерик Холдър заяви, че всеки, който се окаже, че е нарушил американските закони във връзка с изтичането на документите, ще бъде съден.

В интервюто си Асандж казва също, че изпитва удоволствие да измъчва банките, които си мислят, че може да са следващата му мишена. „Според мен това е страхотно. Всички тези банки се гърчат като червеи, мислейки си, че те може да са следващите”, цитира го Ройтерс.

На 30 ноември акциите на Банк оф Америка спаднаха с повече от 3 на сто заради опасения на инвеститори, че може да изтече поверителна информация за банката, която като авоарие е най-голямата в САЩ.


Асандж Не съм насърчавал никого да изнася секретна информация
netinfo

Интервюиращият попита Асандж дали наистина се е сдобил с петгигабайтов харддиск, принадлежащ на един от директорите на банката, както бе обявил преди време. „Няма да кажа нищо, свързано с тази предстояща публикация”, отговори Асандж. Пред списание „Форбс” той каза, че в началото на тази година Уикилийкс планира „мегаизтичане” - ще разпространи десетки хиляди вътрешни документи на голяма американска банка, които ще доведат до разследване на дейността на банката. Още през октомври 2009 г. Асандж заяви в интервю за списание „Компютъруърлд”, че е получил пет гигабайта данни от диск на висш ръководител на Банк оф Америка.

В сегашното си интервю Асандж каза, че очаква, че САЩ ще искат да му отмъстят, но заяви, че американското правителство не е в състояние да затвори сайта му. САЩ нямат технологията, за да затворят сайта. Просто така е изградена нашата технология, така е изграден интернет, каза той. Имали сме атаки срещу отделни домейни. Малки сегменти от инфраструктурата са извадени от строя. Но днес  имаме около 2000 напълно независими във всеки аспект уебсайтове, в които публикуваме по цял свят. Не е възможно да се унищожи всичко това, каза Асандж.