Ахмет Давутоглу: Турция не е виновна, че Хаят Бумедиен е в Сирия
Ахмет Давутоглу: Турция не е виновна, че Хаят Бумедиен е в Сирия / БГНЕС

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция не трябва да бъде обвинявана за това, че съучастничка на един от извършителите на терористичните нападения в Париж миналата седмица е преминала през Турция на път към Сирия преди извършването на убийствата, предаде Ройтерс.

Турция не може да носи отговорност за това, че Хаят Бумедиен, приятелка на един от атентаторите в Париж - Амеди Кулибали (взел заложници в магазин за еврейски храни), е преминала в Сирия през турска територия, уточни Давутоглу на пресконференция в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, информира ТАСС.

Не може нашата страна да бъде обвинявана заради факта, че граничи със Сирия, добави той.

Турските власти първо изискват да получат разузнавателна информация, за да забранят пътуванията на заподозрени, каза Давутоглу, цитиран от Ройтерс.

Въпреки липсата на каквато и да било разузнавателна информация сами извършихме необходимата работа и веднага информирахме Франция. Този човек пристигна у нас от Мадрид. Но можем ли в този случай да обвиняваме Испания, запита турският премиер, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че Анкара държи отворена сирийската граница не за да преминават терористи, а за да бъдат в безопасност в Турция сирийските граждани.

Турция е депортирала между 1500 и 2000 чужди граждани, чиито имена са били в черен списък от общо 7000 души, предоставен от международни разузнавателни служби, каза още Давутоглу.

Източник: БТА