Адвокат на Саади Кадафи иска отмяна на заповедта за арест на клиента му
Адвокат на Саади Кадафи иска отмяна на заповедта за арест на клиента му / снимка: Reuters, архив

Саади Кадафи, един от синовете на бившия либийски лидер, е поискал чрез свой адвокат от Интерпол да отмени международната заповед за неговия арест с мотива, че новите управници в Либия не могат да му осигурят справедлив съдебен процес, предаде Ройтерс.

Понастоящем Саади, който е бизнесмен и бивш професионален футболист, пребивава в Нигер. Той избяга от Либия, когато през август силите на Преходния национален съвет превземаха Триполи. Впоследствие Интерпол издаде "червена бюлетина" с искането страните членки на международната полицейска организация да арестуват и екстрадират Саади Кадафи, ако той е на тяхна територия.

В писмото на адвоката Ник Кауфман до генералния секретар на Интерпол се казва, че убийството на Муамар Кадафи и сина му Мутасим през миналия месец показват, че екстрадирането в Либия представлява опасност за клиента му Саади.

Другите преки потомци на Муамар Кадафи са убити, избягали в чужбина или се укриват, отбелязва БТА. Двама от синовете му - Хамис и Сейф ал Араб - загинаха във въоръжения конфликт, Мутасим бе заловен и убит заедно с баща си, а Мохамед, Ханибал и сестра им Айша успяха да избягат в съседен Алжир. Единственият син на Кадафи, останал в неизвестност, е Сейф ал Ислам, за когото се смята, че се укрива далеч в либийската пустиня. Международният наказателен съд обяви, че е в непряк контакт с него, в който се обсъждат условията той да се предаде на съда, припомня Ройтерс.

Междувременнгенералният секретар на ООН Бан Ки-мун пристигна на необявено посещение в Триполи, предаде Франс прес, като цитира източник от летището. Бан не е посещавал Либия през осемте месеца на въоръжения конфликт, при който бе свален от власт режимът на Муамар Кадафи. Очаква се в Триполи Бан да остане само няколко часа и да разговаря с лидерите на Преходния национален съвет и с представители на гражданското общество, посочи говорител на Бан в Ню Йорк. След това генералният секретар на ООН ще отпътува за Кан, във Франция, където ще участва в срещата на върха на Г-20. Там един от дискутираните политически въпроси ще бъде обстановката в Либия.

Досега в Либия пристигнаха няколко западни лидери, сред които френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън. Визити направиха и американският държавен секретар Хилари Клинтън и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Визитата на Бан става два дни след приключването на мисията на НАТО в Либия и след избирането на нов либийски премиер, университетския преподавател и инженер Абдул Рахим ал Киб.