80 000 руснаци са блокирани в Египет
80 000 руснаци са блокирани в Египет / снимка: Guliver/Getty Images

Египетската армия е поела контрола върху операцията за връщане на руските туристи в родината им, съобщи днес руският вицепремиер Аркадий Дворкович, цитиран от РИА Новости.

Лидери ИД се хвалели, че са свалили руския самолет над Египет

В Египет има около 80 000 руснаци, които останаха блокирани, след като Кремъл спря всички полети до близкоизточната страна след инцидента с руския пътнически самолет над Синайския полуостров, каза той.

Започнало е транспортиране на хората с полети от три египетски града - Кайро, Хургада и Шарм ел Шейх към Русия и вече са излетели около 10 самолета.

По думите на Дворкович обаче ситуацията с багажа е сложна. Планирани са товарни полети от Египет, първият от които ще бъде още днес. Багажът ще се транспортира до Москва, от където ще бъде разпределен към градовете, в които живеят туристите.

Общо близо 1,7 милиона руснаци са планирали почивка в Египет до края на годината, съобщи Асоциацията на руските туроператори (АТОР).

Анализът на черните кутии на разбилия се самолет подкрепя хипотезата за атентат

Само до Нова година са продадени около 100 000 туристически пакета. Пикът на продажбите е за самите новогодишни празници, като традиционно руските туристи в Египет са над 2 милиона годишно. Заради общия спад на търсенето обаче тази година броят им е намалял до 1,7 милиона, посочва организацията. За днес са планирани 43 полета, допълва АТОР.

Междувременно египетски министър заяви днес, че все още не се е наложила нито една „хипотеза” за катастрофата с руския самолет преди седмица над Синай, но според близки до случая източници в Париж „доста надделява” версията за бомбен атентат, предаде АФП.

Данните, въз основа на които някои страни ограничиха полетите за Египет, „до момента не са предоставени на египетските служби по сигурността”, добави той.

Източник: БТА