40 години затвор за британец, планирал атентати в САЩ и на Острова
40 години затвор за британец, планирал атентати в САЩ и на Острова / netinfo

Британецът Дайрън Барът, който миналия месец призна, че е планирал редица атентати в САЩ и Великобритания с коли-бомби и с така наречената „мръсна бомба”, бе осъден на най-малко 40 години затвор, предаде Ройтерс.

Приелият исляма Барът бе осъден в процес, заведен след арест на член на Ал Кайда в Пакистан. Барът бе обвинен в заговор за взривяване на централите на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, Ню-йоркската фондова борса, седалището на финансовата група "Ситигруп" в Ню Йорк и това на застрахователната компания "Пруденшъл" в американския град Ню Арк.

След като произнесе присъдата, съдията окачестви Барът като непоколебим терорист, интелигентен и изключително опасен човек. "Този заговор е имал за цел да удари в самото ядро на демокрацията и сигурността на държавата", добави съдията.

Във Великобритания Барът е замислял нападения с коли-бомби. Мюсюлманинът е смятал да прикрепи цилиндри с газ към три лимузини, които да остави в подземни паркинги под важни сгради, сред които хотели и железопътни гари. Поне една от атаките е трябвало да бъде извършена с бомба с радиоактивен материал, твърди обвинението.

Плановете на Барът са открити от пакистанската полиция през юли 2004 г. във файл с име "Еминем2" в лаптоп. Тове е станало след арест на Наим Нур Хан, идентифициран като водещ представител на Ал Кайда.

Барът е задържан във Великобритания през август 2004 г. заедно с още седем души, които ще бъдат дадени на съд следващата година.