23-ма души са пострадали при труса в Япония
23-ма души са пострадали при труса в Япония / снимка: Reuters

Земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер удари западната част на Япония, в резултат на което пострадаха най-малко 23 души. Епицентърът на труса е бил на 10 км дълбочина, в близост на остров Аваджи във вътрешното море Сето, югоизточно от град Кобе. Не е била обявена тревога за опасност от цунами.

Пострадалите са от префектурите Хего и Осака, като много от тях са получили наранявания в резултат на паднали предмети. Значителни разрушения вследствие труса не е имало, нанесени са щети на няколко покрива, пише БГНЕС.

Японското правителство съобщи, че атомните централи в страната не са пострадали вследствие земетресението. Стихийното бедствие не е повлияло работата на единствената действаща в момента в Япония АЕЦ „Ои". Въпреки това към правителството е създаден е специален кризисен щаб. Летището "Кансай" в Осака бе временно затворено. Временно преустановени бяха и пътуванията на местните влакове, които са били подложени на проверка за безопасност.

Първоначално магнитудът на земетресението, станало в нощта срещу събота близо до остров Авадзи в префектура Хего, бе оценен на 6 по Рихтер. По-късно обаче силата на труса беше преразгледана от японските служби на 6.3. В същото време Геологическата служба на САЩ не е изменила своята оценка за мощността на земетресението. Сеизмолозите предупредиха, че в продължение на още поне седмица в района на о-в Аваджи ще има сеизмична активност.

Епицентърът е в близост до мястото, където през 1995 г. бе разрушителното земетресение в Кобе, при което загинаха над 6000 души.