Създават нов изследователски университет към БАН
Създават нов изследователски университет към БАН / снимка: БГНЕС

Българската академия на науките (БАН) обмисля създаването на изследователски университет, съобщи председателят му акад. Никола Съботинов. Въпреки че все още няма проект за изграждането на научното звено в Академията, има сериозни намерения за това. В Университета ще се обучават бакалаври, като се очаква и засилен интерес от чужбина, посочва БГНЕС. Според ръководството на Академията по този начин ще се създаде конкурентна среда между висшите училища в България.

Съботинов обяви днес намеренията на ръководството за реформите в БАН. Предвижда се от 69 научни института да останат 42, разпределени в девет направления. Той бе категоричен, че няма да допусне закриването на важни звена, като центъра по кирилометодиевистика. Институтът по тракология, който беше със слаба международна оценка ще бъде преобразуван в департамент към института по история и балканистика. Над 400 души са освободените научни сътрудници на БАН в пенсионна възраст. Политиката на академията е, техните места да бъдат заети от млади учени, като вече са назначени около 30-40 такива.

Работи се още и по изграждането на три технологични парка в София, Пловдив и Бургас. Очаква се държавата да финансира изграждането на база, където да бъдат настанени младите учени. От Академията се надяват, след като реформата приключи, държавата да увеличи бюджета й, който сега стига само за заплати.