С японска помощ в Казанлък издават каталог на местните творци
С японска помощ в Казанлък издават каталог на местните творци / netinfo
Първият по рода си каталог на занаятите в Казанлък и региона вече е факт. Той е издаден с общите усилия на Сдружението на майсторите на художествени занаяти и приложни изкуства в община Казанлък и екип на японската агенция за международно развитие JICA.

Каталогът е своеобразна енциклопедия за казанлъшките приложници и е продукт, част от проекта за ревитилитация на община Казанлък. В него са представени 39 казанлъшки творци – художници, скулптори, бижутери, приложници, майстори на шевици, всички членове на Сдружението на майсторите на художествени занаяти.

Сред представените творци в каталога са както емблематични за града на розите имена на творци, така и съвсем млади автори, които тепърва ще се налагат.

Казанлъшкото Сдружение на майсторите на художествени занаяти е създадено преди две години и в него членуват 43-ма майстори на традиционни занаяти, художници, иконописци, приложници и изящници, живеещи и работещи в района. До момента сдружението има реализирани четири самостоятелни изложби.