Президентът Плевнелиев откри 42-рия Панаир на книгата
Президентът Плевнелиев откри 42-рия Панаир на книгата / БГНЕС
Президентът Плевнелиев откри 42-рия Панаир на книгата
76863
Президентът Плевнелиев откри 42-рия Панаир на книгата
  • Президентът Плевнелиев откри 42-рия Панаир на книгата

Във времена на бездържавност и робство, българската книга е оцелявала през вековете и съхранявала надеждата у нашите прадеди. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на 42-рия Международен панаир на книгата в НДК. По думите му образованието и културата са пътят към прогреса на всяка нация, затова не трябва да се подминават негативните тенденции в международни изследвания, показващи ниското ниво на грамотност сред подрастващитие у нас. Новият директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош съобщи, че до края на годината към емблематичната сграда ще бъде открит и Национален център на книгата.

Според държавния глава Росен Плевнелиев написаното през вековете определя съдбата на народите, а образованието е определящо за развитието на бъдещите поколения:

Словото е спасявало българския народ неведнъж. Българската книга е оцелявала през вековете, тя е давала път на надеждата за нашите прадеди. Всички знаем, че образованието и културата са именно онези фактори, които носят прогреса и благоденствието на всяко общество. Ето защо не бива да си затваряме очите от резултатите на българските деца в международни изследвания, измерващи тяхната грамотност".

До края на годината ще отвори врати Национален център за книгата на територията на НДК, обеща новият директор Миросрав Боршош:

Това ще е място, където ще се срещат българските поети и писатели и драматурзи. Надявам се да превърнем този Национален център за книгата в дом на българското перо".

Пред Дарик един от участниците в изложението за книги Илиян Андонов изрази надежда, че голяма част от посетителите тази година ще изберат книгата за коледен подарък на свои близки:

Книгата остана един стойностен подарък и все повече се цени. Докато всяка една друга вещ има някаква преходност,книгата остава в библиотеката с години, дори десетки години. Така че в това отношение се радваме на добър интерес".

В тазгодишния панаир участие ще вземат близо 200 изложители. От тях 7 са чуждестранните изложители - от Румъния, Унгария, Иран, Испания, Сърбия и два руски щанда. Изложението ще продължи до 14 декември включително.