Президентът награди трима борци срещу възродителния процес
Президентът награди трима борци срещу възродителния процес / Снимка БГНЕС
Президентът награди трима борци срещу възродителния процес
80370
Президентът награди трима борци срещу възродителния процес
  • Президентът награди трима борци срещу възродителния процес

Шефът на Държавна сигурност във Враца Петър Танчев е спасил живота на бореца срещу Възродителния процес Мустафа Юмер. Това разказа самият той, след като беше отличен в президентството.

Държавният глава Росен Плевнелиев награди с ордени „За гражданска заслуга” Али Орманлъ, Мустафа Юмер и Юсуф Бабечки. И тримата са се противопоставили на Възродителния процес и са участвали в неформалните организации на мюсюлманите преди Майските събития.

След като през 1984 г. Мустафа Юмер открито се противопоставя на насилственото преименуване, първо е уволнен, а две години по-късно и интерниран в села във Врачанско. Днес по време на церемонията разкри за първи път на кой дължи живота си.

„Моят живот спаси шефът на ДС, сега ще кажа за първи път пред хората, Петър Танчев. Той беше комунист, но беше против преименуването. На четири очи сме имали доста сериозни разговори”, сподели той.

Пред Дарик Юмер уточни, че става въпрос за шефа на Държавна сигурност във Враца и разказа подробности: „Тогава той даде знак, че ще ме гонят от България, че аз представлявам опасност за властта, ако продължавам да живея в България. Явно е, че е имало някои луди глави и престъпници, че самата ДС е била престъпна организация”.

Другият награден Юсуф Бабечки допълни, че смелите протести преди 1989г. са дали пример за събаряне на тоталитарния режим.

„Приемам този орден за гражданска заслуга и от името на многобройните си съмишленици, които в онези трудни моменти вярваха, че с идеите за открита борба за човешки права и демокрация, а и със своите смели протести са пример за събарянето на тоталитарния режим”, каза Бабечки.

Наградените благодариха на президента за удостояването им с висшите държавни отличия.