Представят ретроспектива на филмите на Рангел Вълчанов
Представят ретроспектива на филмите на Рангел Вълчанов / Sofia Photo Agency

Пълна ретроспектива на игралните филми на Рангел Вълчанов (1928-2013) показва обновеното кино "Одеон" в памет на именития режисьор. Прожекциите започват на 26 октомври с "На малкия остров", входът е безплатен, информира БТА.

В панорамата през първата седмица са още "Първи урок", "Слънцето и сянката", "Инспекторът и нощта", "Вълчицата".

Българска национална филмотека отдава почит на големия европейски и емблематичния български режисьор с безпрецедентна пълна ретроспектива на игралното му творчество, посочват от Филмотеката.

Иван Кондов, Стефан Пейчев, Константин Коцев, Иван Андонов, Найчо Петров, Константин Коцев са сред актьорите в "На малкия остров" (1957), донесъл втора награда за режисура на Рангел Вълчанов в Прага и отличен с почетен диплом в Мелбърн.

По сценарий на Валери Петров са "Първи урок" (1959) с Корнелия Божанова, Георги Наумов, Георги Георгиев-Гец, Георги Калоянчев, Константин Коцев и "Слънцето и сянката" (1962) - с награди от Варна, Карлови Вари, Сан Франциско, Москва, Мелбърн, Кан, Лос Аламос.

Георги Калоянчев печели наградата за мъжка роля във Варна за "Инспекторът и нощта" (1963), където филмът е отличен също за режисура и за сценарий - на Богомил Райнов по неговия роман. В звездния актьорски екип са и Невена Коканова, Иван Андонов, Константин Коцев, Стефан Данаилов.

Илка Зафирова и Георги Калоянчев са в главните роли във "Вълчицата" (1965) по сценарий на Хаим Оливер. "Героинята на филма има силен характер, но независимо от това тя е много противоречива. Нямам претенции, че винаги безпогрешно мога да определя какво точно иска младежта, но ми се струва, че тя и сама не винаги знае това", коментира Рангел Вълчанов.