/ БГНЕС, архив
Днес отбелязваме 141 години от героичните боеве на старопланинския връх Шипка, останали в историята като Шипченската епопея.
 
Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Временни ограничения на движението по пътя Габрово - Шипка - Казанлък

140 години от Шипченската епопея
БГНЕС, архив

 
Стотици българи изкачват историческия връх всяка година, за да отдадат почит на героите, загинали за свободата на България.

Държавният глава Румен Радев ще се включи в туристическия поход, който в 11.45 часа ще достигне до връх Шипка. В 12.00 часа президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.

140 години от Шипченската епопея
БГНЕС, архив

От 13.00 часа ще се състои възстановка на шипченските боеве. В 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад "Възраждане" в Габрово в чест на 141-та годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

140 години от Шипченската епопея
БГНЕС, архив

БТА, БГНЕС