Оли Рен закри изложбата България на длан
Оли Рен закри изложбата България на длан / netinfo

Изложбата на макети "България на длан", показвана във фоайето на Европейската комисия в белгийската столица от 24 октомври, бе закрита от комисаря по разширяването на ЕС Оли Рен.

Изложбата представяше макети на тракийска могила, на античния амфитеатър в Пловдив, на Мадарския конник, на старите български крепости във Велико Търново, Видин, Асеновград и нос Калиакра, на храма-паметник Александър Невски в София, на Рилския манастир, на Катедралния храм във Варна, на кораба "Радецки", на Националната художествена галерия и Народния театър в столицата.

Събитието предизвика много голям интерес сред хилядите посетители на Европейската комисия, голяма част от които разгледаха изложбата след откриването й. Оли Рен благодари на авторите на изложбата и на българското представителство към ЕС за усилията им да представят по толкова интересен начин богатото културно-историческо наследство на България. Той призна, че тази страна от образа на България е останала в сянка по време на преговорите за приемане на страната ни в ЕС.

„Самият аз съм бил достатъчно често в София, но едва сега видях колко е богато културно-историческото минало на България”, каза той. Рен призова служителите в Европейската комисия, особено онези, работили за приемането на страната ни в ЕС, които все още не разгледали изложбата, да направят това и по възможност да посетят България. Добре дошли в Европейския съюз в началото на другата година, драги български приятели, заяви в заключение Оли Рен.