/ iStock/Getty Images
Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего успешно изпробваха ново лечение за причинено от алкохол увреждане на черния дроб, което често води до тежък алкохолен хепатит и бърза смърт.

Според учените почти три четвърти от пациентите с алкохолно увреждане на черния дроб умират в рамките на три месеца. Причината е, че самият етанол не само е вреден за органа, но и допринася за размножаването на антибиотично устойчиви бактерии Enterococcus faecalis (ентерококов фекал). Те отделят токсин цитолизин, който разрушава мембраната на чернодробните клетки.

Учени излекуваха опитни мишки от алкохолизъм с помощта на лазер

За борба с Enterococcus faecalis учените използват четири вида бактериофаги - вируси, които селективно заразяват бактериалните клетки. Оказа се, че благодарение на тази терапия бактериите спират производството на цитолизин и спират разрушаването на черния дроб.

Засега изследването е проведено върху мишки, но скоро ще бъде тествано върху хора. Ако се окаже успешно, тогава ще бъдат спасени хиляди пациенти, на които досега може да се помогне само с чернодробна трансплантация.

Една удивителна история: човекът и алкохолът

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.
 
БГНЕС