Музеят в Русенска митрополия показва безценни църковни реликви
Музеят в Русенска митрополия показва безценни църковни реликви / БГНЕС, архив

Безценни църковни реликви могат да бъдат видени в музея в Русенска митрополия към катедралния храм "Света Троица". Той представя единствената сбирка, която не е към манастир, а е създадена в митрополия.

Музеят е открит през 1983 г. под ръководството на Доростоло-Червенския митрополит Софроний, но впоследствие е затворен за посещение. Навръх Кръстовден т.г. вратите му отново бяха отворени, като сбирката и експонатите са подредени с помощта на специалисти от Нов български университет.

"Русенци и туристи ще могат да научат нови и интересни факти за църковния живот. В него са показани църковна утвар, икони, богослужебни предмети, които могат да бъдат запазени много по-добре тук, отколкото в малките храмове по селата, където често има набези", обяснява секретарят на митрополията отец Орлин.

Най-старите икони в експозицията са от 18 в. от село Сушево, а сред ръкописите е служебник от 1508 г. Впечатляващите са митрополитските одежди на покойния епископ Антоний, както и жезълът от седеф, за който не се знае на кого е принадлежал.

Особено ценна е плащеницата, подарена на храма "Св.Троица" от руския император Александър Втори по време на Руско-турската война. Тя е везана на ръка и датира от 1809 г. Сред експонатите, с които музеят се гордее, е и бронзовият свещник от същия храм от 1787 г.

Посетителите на църковния музей ще видят икони от различни села в региона, както и един много любопитен експонат - диптих с изображението на множество светии. Отец Орлин разказва, че тази икона, наподобяваща на куфарче, е била носена от митрополита при служенията му из епархията, където няма икони.

Паметта за разрушения храм "Всех Святих" също е жива. Две снимки показват как е изглеждала някога църквата в Парка на възрожденците и момент от разрушаването й по поръчка на комунистите. Под фотографиите се намира каменният жертвеник, където е бил светият престол от храма.

Църковният музей се посещава от много деца в часовете по религия, а от догодина е предвидено да влезе в маршрутите на туристите - не само за религиозен, но и за културно-исторически туризъм.