Менцел: Да открием искрата хумор, помагаща ни да преживеем
Менцел: Да открием искрата хумор, помагаща ни да преживеем / Sofia Photo Agency

Нужно е да открием искрата хумор, която ще ни помогне да преживеем, каза именитият чешки режисьор Иржи Менцел на пресконференция в БТА.

Менцел е специален гост на 11-ия Международен "София филм фест". Той представи филма си "Служих на английския крал" с Иван Бърнев в главната роля и получи наградата на София за цялостен принос в киноизкуството. Храбал без хумор не е Храбал, макар че говори за сериозни неща, каза Менцел в отговор на въпрос защо филмът му "Служих на английския крал" е комедия, след като романът на Бохумил Храбал, по който е сниман, е доста по-мрачен.

Има достатъчно сериозни филми за важни неща, но за мен това е претенциозно. Знаем, че светът е лош, животът не е лесен, но не е необходимо да се набляга на това във филмите. Нужно е да открием искрата хумор, която ще ни помогне да преживеем. Ако нямаше толкова потискащи филми, моят щеше да изглежда сериозен. Исках духът на книгата да бъде предаден във филма, а хуморът е пътят за това, обясни Менцел.

По думите му величието на Храбал е в това, че макар да вижда грешките в света и недостатъците на човека, той продължава да обича хората. Това прави една литература голяма, "средната" литература не обича хората, коментира режисьорът предпочитанията си към екранизации на произведения от бележития чешки писател.