бебе
бебе / ThinkStock/Getty Images
Бебетата на възраст над 13 месеца се учат да бъдат упорити, докато наблюдават как родителите им се справят с трудни задачи, съобщи в. "Хъфингтън пост".

Това показа проучване на учени от Масачузетския технологичен институт, което целеше да установи дали бебетата могат да бъдат научени на постоянство, ако гледат как бащите и майките им извършват усилия, увенчани с успех.

Как се отразява възрастта на майката върху теглото на бебето?

Бебетата на възраст между 13 и 18 месеца бяха разделени в три групи. В първата група децата наблюдаваха как възрастни трудно успяват да постигнат даден резултат, във втората - възрастни, които с лекота се справят, а третата група не наблюдаваше никакви дейности.

Задачата беше или да се отвори кутия, или да се измъкне ключодържател от карабинер. В първата група възрастните се преструваха, че се затрудняват да се справят за около 30 секунди, като през цялото време гледаха бебето и изговаряха фрази като: "Хм, чудя се как ли да извадя играчката си от кутията".

Кърменето е полезно за бебетата, майките и икономиката

Във втората група възрастните постигнаха целта си без спънки за около 10 секунди, след което повториха действията си двукратно в следващите 20 секунди.

10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа" с майката

После на всички бебета бяха раздадени музикални кутии с голям нефункциониращ бутон и още един скрит, който работеше. Възрастният пускаше песничка пред детето и излизаше от стаята. Въпреки че нито едно от децата не намери скрития бутон, онези, които гледаха по-упоритите възрастни, натиснаха повече пъти фалшивия бутон и се отказаха от играчката значително по-късно, отколкото другите им връстници.
 
БТА