Изложба на японския калиграф Кихачиро Нишиура в София
Изложба на японския калиграф Кихачиро Нишиура в София / НГЧИ

Националната галерия за чуждестранно изкуство е домакин на изложбата на прочутия японски калиграф Кихачиро Нишиура "Силата на молитвата. Нова калиграфия". Експозицията се открива за посетители на 17 май и ще остане в изложбените пространства на галерията до 11 юни.

Кихачиро Нишиура живее и твори в Япония и САЩ. Насочва се към калиграфията, потопен от най-ранна възраст в традициите на японското изкуство. Потомък е на Нишиура Енджи, който е основател на училище за керамика от периода Мейджи (1868 - 1912). "Нишиура-яки" обучава майстори на керамични изделия, високо ценени в Япония и по света заради специфичната техника и изящна изработка.

Изложбата, която художникът ще представи в София, включва 33 творби авторска калиграфия. Те са плод на творческо осмисляне на японската калиграфска традиция - шинтоистки молитви, поезия, вариации върху калиграфии на известни дзен монаси. Специално за българската публика Кихачиро Нишиура е подготвил серия от калиграфски преводи на стихове от Ботев и Яворов.

Изложба на японския калиграф Кихачиро Нишиура в София
netinfo

Освен с калиграфия Кихачиро Нишиура се занимава и с икебана - аранжировка на цветя, кодо - съчетание на аромати и чаною - чайна церемония. През 17 век аристокрацията на древна Япония се забавлява с игра, която се състои в отгатване на ароматите на различни дървесни видове, гъби, цветя и други растителни материали. По-късно играта, наречена кодо, става част от изкуството на чайната церемония и от методите за медитация. По време на специална церемония Кихачиро Нишиура ще разясни смисъла на основните ритуали в кодо, както и връзката между "вслушването" в ароматите и самосъзнанието.

Като част от представянето на изложбата в София авторът ще направи демонстрации по следния график:

- 17 май, четвъртък (16:00 - 17:00) - икебана и калиграфия
- 18 май, петък (16:00 - 17:00) - кодо и калиграфия
- 19 май, събота (19:30 - 21:30) - в рамките на "Нощта на музеите" - калиграфия, икебана и кодо.

Организатори са Министерството на културата, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Посолството на Япония в България, Съншайн Турс и Японо-българското дружество за приятелство.

Изложба на японския калиграф Кихачиро Нишиура в София
netinfo