Девет архитектурни бюра ще ни представят на биеналето във Венеция
Девет архитектурни бюра ще ни представят на биеналето във Венеция / снимка: Съюз на архитектите в България

Девет български архитектурни бюра ще представят страната ни в най-престижния международен форум за архитектура и изкуство – бианалето във Вениция. Неговото 11-то издание ще бъде открито на 11 септември. Страната ни се представя с впечатляваща инсталация по идея на архитект Георги Станишев, а комисар на изложбите е архитект Тодор Булев.

„Преди няколко месеца ми бе предложено от Съюза на архитектите да направя концепция за изложба, която за първи път ще представи България на едно световно биенале по архитектура, при това биенале, което фокусира вниманието си върху най-авангардните сюжети от действителността на архитектурната професия”, каза кураторът на експозицията „България: Младите архитекти” Георги Станишев.

„Решението, което бе формулирано по този начин, бе да се подберат серия от най-активните, разнопосочно действащи млади и талантливи архитектурни студия и да им се предостави възможността да разкрият своите вътрешни светове в серия на индивидуални пространства, които да са поместени в общото пространство на изложбата, която се готви за Венеция”, обяснява идеята на експозицията Георги Станишев.

Изложбата ще продължи три месеца и ще бъде под патронажа на Министерството на културата. Очакванията на Съюза на архитектите в България са, че страната ни за в бъдеще ще получи постоянна покана за участие в престижния форум.