Българските деца се интересуват от история и знаят много
Българските деца се интересуват от история и знаят много / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Българските деца се интересуват от история и знаят много
55831
Българските деца се интересуват от история и знаят много
  • Българските деца се интересуват от история и знаят много

Учениците проявяват жив интерес към историята и дори имат познания, които могат да бъдат получени единствено от тясно специализирана литература. Това е наблюдението на експертите от Националния военноисторически музей, където целогодишно се провеждат образователни беседи и възстановки за деца. Пред Дарик директорът на музея д-р Соня Пенкова заяви, че все по-често момичетата проявяват по-голям интерес към експозициите, въпреки че експонатите са с военна насоченост и доскоро се е считало, че са по-интересни за момчетата.

"Българските деца имат изключително стройни, бих казала, познания, които на моменти дори ме учудват с научността на онова, което те знаят. Интересното е, че колкото са по-малки, толкова повече знаят. Те знаят неща, които човек би научил само от специализирана литература, т. е. това не е тип популярно четиво, което знаят те, и това прави много добро впечатление и поражда голяма радост у нас, защото да видиш любознателност в тези малки деца и да видиш такива познания е много приятно", обясни д-р Соня Пенкова.

Виждате ли разлики между това, което е написано в учебниците, и това, което в действителност се е случило? Налага ли се да развенчавате митове, когато правите образователните беседи?

"Не, просто музеят е една форма на образование, която действа чрез друг тип внушение. При нас децата за да научат нещо, няма нужда да го прочетат. Те го чувстват чрез разказите, фигурите, образите, музиката - неща, които децата запомнят. Достатъчно е да поносят раницата на един български войник, за да видят колко "лесно" е било да ходиш, носейки повече от 15 килограма на гърба си, без да се смята останалото снаряжение".

Ученици от около 90 столични училища са минали през една или повече образователни беседи във военноисторическия музей. Това е по-малко от половината от столичните училища.