Борисов: Паметникът на генерал Колев е уникален (СНИМКИ)
Борисов: Паметникът на генерал Колев е уникален (СНИМКИ) / DarikNews.bg, Дарик-Добрич

Генерал Иван Колев е един от най-големите ни пълководци, коментира премиерът Бойко Борисов, който беше в Добрич за откриването на паметника на героя от Добричката епопея през 1916 година, наричан Освободителят на Добруджа.

Борисов припомни, че правителството е предоставило 3.5 тона гилзи за отливането на месинговата конна фигура. Той поздрави автора на паметника - скулптора Александър Хайтов.

Борисов Паметникът на генерал Колев е уникален (СНИМКИ)
netinfo

"Толкова жив и хубав паметник отдавна не си спомням да съм виждал, просто е уникален", каза Борисов.

Премиерът беше помолен да коментира факта, че новоизграденият монумент е пеещ. При приближаване до него се задейства сензор и започва да звучи старият национален химн на България "Шуми Марица".

"По тази тема могат да говорят професори, академици и експерти. За мен това е един прекрасен паметник, на един човек, с чиято тактика и мъжество сме освободили Добрич навремето", каза премиерът и подчерта, че сегашните генерали има какво да научат от големия пълководец.

Борисов Паметникът на генерал Колев е уникален (СНИМКИ)
netinfo

"Да, историята е била такава - тогава са били и сърби, и руснаци, и румънци в тая битка срещу нас, но нашата територия си ни е най-мила и той го е доказал, и това са неговите завети", каза още Борисов.

В боевете край Добрич преди 100 години българската армия е воювала срещу румънци, сърбохървати и руснаци. Битката за града е спечелена благодарение на атаката на българската конница, водена от генерал Иван Колев.

От едната страна на постамента има надпис с думите на големия пълководец:

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи на обединението на България".

Борисов Паметникът на генерал Колев е уникален (СНИМКИ)
netinfo

Зад една от плочите на паметника пък е положена пръст от градинката пред родната къща на генерала в с. Бановка, Бесарабия. Като втори етап на изграждането на цялостната композиция се предвижда поставянето на 20 плочи с имената на всички загинали в Добричката епопея през 1916 година 1053 герои.

Паметникът на генерал Иван Колев беше открит в рамките на честванията, посветени на 100-годишнината от Добричката епопея по времето на Първата световна война.

Борисов Паметникът на генерал Колев е уникален (СНИМКИ)
netinfo

Лентата на новия монумент прерязаха кметът на Добрич Йордан Йорданов, министърът на отбраната Николай Ненчев и председателят на НФСБ Валери Симеонов, който дарил средства за изграждане на монумента.