Бокова и Путин искат възстановяване на древния град Палмира
Бокова и Путин искат възстановяване на древния град Палмира / © снимка: БГНЕС, архив

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и руският президент Владимир Путин обсъдиха възстановяването на античния град Палмира, част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

"ЮНЕСКО има готовност да изпрати мисия от експерти за оценка на пораженията в древния сирийски град Палмира", заявила Ирина Бокова в телефонен разговор с президента Владимир Путин на 27 март.

Ирина Бокова и Лора Буш за жените в Афганистан

От своя страна, руският президент информирал Ирина Бокова за готовността на страната му да подпомогне експертната мисия на ЮНЕСКО, веднага щом тя бъде възможна. Той допълнил, че руските експерти от Музея на културното наследство в Санкт Петербург притежават богат опит в тази област.

Попова: Бокова е най-добрият кандидат за ООН

Ирина Бокова разговаряла по телефона и с Маамун Абдулкарим, генерален директор на отдела за антиките и музеите в Сирия, за ситуацията в Палмира след неотдавнашното освобождаване на града от сирийската армия.

Генералният директор поканила Абдулкарим да посети ЮНЕСКО в близките дни за подготовка на експертната мисия и го уверила в пълната си подкрепа за възстановяването на Палмира, подчертавайки "ролята на културното наследство за постигане на национално единение и мир".

ЮНЕСКО и Червеният кръст ще пазят културното наследство при военни конфликти

Ирина Бокова информирала Маамун Абдулкарим, че в края на април ЮНЕСКО ще организира конференция на експерти за възстановяване на културното наследство в Сирия.