Билянините извори в Охрид възкръснаха
Билянините извори в Охрид възкръснаха / снимка: DarikNews.bg, архив

След близо два месеца суша днес отново потече вода по легендарните Билянини извори край Охрид, които съществуват от над 1000 години.

"Аз идвам тук всеки ден...Днес с голяма радост установих, че по Билянини извори отново потече вода", каза възрастна жена от Охрид. Радован Димитриевски и Борис Георгиевски от Спортно-риболовното дружество "Свети Апостол Петър" поискаха да се потърси отговорност от виновниците за пресъхването на Билянини извори. "Случващото се през последните месеци можеше да доведе до истинска екологична катастрофа...Най-трагичното в случая обаче е, че в Македония вече няма водни инспектори. Последният се пенсионира преди няколко месеца", каза от своя страна Димитриевски.

Гражданите на Охрид през последните месеци бяха изправени пред недостиг на вода, посочва БГНЕС. Поради липса на достатъчно вода масово измираше и известната риба "Плашица". Местните геолози твърдят, че кризата е резултат от безобразното строителство.

Билянините извори са свързани с легендата за цар Самуил, според която Самуил се влюбил лудо в местна девойка - Биляна, с която се срещал тайно на Билянини извори. Съпругата на Самуил - гъркинята Агата, заповядала на двамата си братя да убият Биляна. Братята, виждайки красотата на Биляна, не могли да я убият. Тогава Агата изпратила красивата мома в пещера в планината Галичица, където родила и отгледала син на цар Самуил.