Половината българи биха подкрепили задължителното гласуване
Половината българи биха подкрепили задължителното гласуване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Половината от всички пълнолетни българи твърдят, че биха гласували с „да" за задължителното гласуване на евентуален референдум за изборните правила.

Това показва анализ на Галъп за нагласите по отношение на предложения от президента референдум.

Малко под една трета са против задължителния вот. Останалите се затрудняват да отговорят.

Мажоритарният елемент се подкрепя от две трети от хората. Половината от българите обявяват, че биха гласували с „да" на въпрос за дистанционно гласуване по електронен път, малко под една трета са против, а останалите се затрудняват.

На въпрос „Ако заедно с местните избори през есента у нас се проведе национален референдум, по въпросите дали да има електронно гласуване, мажоритарен елемент при гласуване и задължително гласуване, Вие лично бихте ли участвали в този референдум?" 56% от всички респонденти декларират, че биха участвали.

На практика над половината от българите имат заявената готовност да участват в референдум заедно с местните избори. Реалната активност обаче обикновено остава под декларираните нива. Въпреки това, ако референдумът действително се проведе в деня на изборите за местна власт, активността ще бъде сравнително по-висока от тази на референдума за изграждане на ядрена електроцентрала.

Анализаторите отбелязват, че установените масови мнения отразяват не толкова желание за една или друга конкретна промяна в изборните правила, колкото високото принципно негодувание към политическия елит и към развитието на страната въобще. Желанието за радикална смяна на „правилата на играта" се проявява устойчиво в много и различни социологически индикатори в годините. То е провокирано от усещането за нисък стандарт на живот и за липса на справедливост.