Йотова: Идеята на президента за референдум е опит за оцеляване за втори мандат
Йотова: Идеята на президента за референдум е опит за оцеляване за втори мандат / БГНЕС, архив
Йотова: Идеята на президента за референдум е опит за оцеляване за втори мандат
80404
Йотова: Идеята на президента за референдум е опит за оцеляване за втори мандат
  • Йотова: Идеята на президента за референдум е опит за оцеляване за втори мандат

Дипломация и твърда защита на всичко, което България е постигнала, вместо поставяне на срокове и дати, е вярната политика по пътя към Шенген. Тази позиция изрази в интервю за Дарик евродепутатът от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите Илияна Йотова.

По думите й изказванията по темата трябва да бъдат предпазливи, в контекста на това, че в Западна Европа се води сериозна кампания срещу България и Румъния по отношение на влизането им в Шенген. Йотова коментира и инициативата на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум, заедно с местните избори - тя я определи като опит за политическо оцеляване за втори президентски мандат.

Колкото до възможността за коалиция с ГЕРБ при предсрочни парламентарни избори, Илияна Йотова посочи, че допуска такава единствено във формат на преходно правителство.

Умерени изказвания и спиране на надскачането с дати за влизане в Шенген - това препоръча Илияна Йотова на всички български политици след прогнозата на вицепремиера Меглена Кунева, че страната ни може влезе в механизма до края на годината. Йотова посочи, че срещу България се води и медийна кампания, от държави, които все още имат резерви относно членството й в Евросъюза.

„Влизането ни в Шенген е политическа дъвка за много държави членки, особено в предизборни ситуации. Не правят добро впечатление тук, сред мои колеги, такива дръзки изказвания, които сигурно имат добра вътрешнополитическа употреба, но навън са по-скоро с отрицателно въздействие", добави тя.

Според Йотова инициираният от президента референдум не се прави с цел интересите на хората:

„В момента ние сме в ситуация в страната, в която въпросите за това кой как ще гласува интересуват един много тесен политически елит, който иска да се самосъхрани по някакъв начин или да пренарежда изборните карти така, както на него му е удобно".

Общо управление с ГЕРБ в бъдеще е възможно, но не и при запазване на сегашните политики спрямо хората, смята Илияна Йотова:

„Има вариант, в който бихме седнали на масата на преговорите, с много ясни коалиционни споразумения, не само рамки, както е в сегашната коалиция, а с точни ангажименти, поети от двете страни. И това ще бъде преходно правителство, докато се опитаме да изплуваме от ситуацията, от тинята, в която сме затънали".

Евродепутатът смята, че БСП трябва да заложи и на независими кандидати за предстоящите местни избори, ако те са доказани лидери и управници.