ДПС поиска всички депутати да се избират мажоритарно
ДПС поиска всички депутати да се избират мажоритарно / снимка: БГНЕС, архив
ДПС поиска всички депутати да се избират мажоритарно
80524
ДПС поиска всички депутати да се избират мажоритарно
  • ДПС поиска всички депутати да се избират мажоритарно

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска промяна в един от въпросите на референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев.

От ДПС искат не 1/3, а всички 240 народни представители да се избират мажоритарно.
100% мажоритарен вот ще поиска ДПС, като внесе редакция на въпроса за референдума.

Това стана ясно на пресконференция, която даде движението. В сегашния вариант е записано, че 1/3 от депутатите трябва да се избират мажоритарно.

Лютви Местан допълни, че ако депутатите не подкрепят искането на партията му, ще съберат подписка за провеждането на референдум за 100% мажоритарен избор на 240 депутати.

„ДПС ще предложи редакция на въпроса. Той да гласи: „Съгласни ли сте всички 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно?". Винаги сме изразявали позиции против мажоритарния вот, защото той ще заличи малките партии, ще унищожи политическия плурализъм. Но последното, което ни водеше, беше частнопартийният ни интерес - някакъв страх на ДПС от мажоритарния вот. Казал съм многократно, че не губим от мажоритарния вот, но ни водеше грижата за многопартийната демокрация, многопартийното представителство в парламента", добави Местан.

По повод протестите в ромските махали ДПС обвързаха „Орландовци" с ултиматума на Патриотичния фронт и настоя за място в детска градина за всяко ромско дете.